• @

    13 Νοεμβρίου 2013

    Ημερίδα για την Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο με κεντρικό ομιλητή τον Ταξίαρχο κ. ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ Εμμανουήλ

    Σοκαριστικές ιστορίες διαδικτυακής εγκληματικότητας μετέφερε σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Συλλόγος  μας, ο επικεφαλής της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. Εμμανουήλ Σφακιανάκης, στα πλαίσια ημερίδας με θέμα "Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013 στο Αμφιθέατρο του Αστυνομικού Μεγάρου.

    Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Ταξίαρχος κ. Σφακιανάκης, την οποία παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, μαθητές του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου Ελευθερίου-Κορδελιού και του 4ου Γενικού Λυκείου Ευόσμου, καθώς και σπουδαστές ΙΕΚ της Θεσσαλονίκης, στα δίχτυα του διαδικτύου βρίσκονται χιλιάδες ανήλικοι στην Ελλάδα, που εθίζονται. 
    Στην ομιλία του ο κ. ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ αναφέρθηκε στις παγίδες του διαδικτύου μεταφέροντας στο πολυπληθές ακροατήριο του κατάμεστου Αμφιθεάτρου του Αστυνομικού Μεγάρου σοκαριστικές περιπτώσεις διαδικτυακής εγκληματικότητας που βίωσε ο ίδιος υπηρετώντας στην δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος με κύρια θύματα ανήλικα άτομα που μπλέχτηκαν στα δίχτυα παιδόφιλων ή επιχείρησαν να αυτοκτονήσουν ή έγιναν στόχος ηλεκτρονικής διαπόμπευσης (cyber-bullying).

    Ο Ταξίαρχος κ. ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ για να εξηγήσει τους κινδύνους του ηλεκτρονικού εγκλήματος και τις συνέπειες του, ανέφερε
    παραδείγματα ηλεκτρονικής διαπόμπευσης (cyber-bullying) στα οποία υπέπεσαν ανήλικα άτομα.

       Το πρώτο αφορούσε μία 16χρονη, η οποία, μέσω ειδικής τεχνικής επεξεργασίας της φωτογραφίας της, έγινε… πρωταγωνίστρια σε ταινία πορνό. Όπως αποκαλύφθηκε, δράστης ήταν ένας συμμαθητής της, ο δεύτερος σε βαθμούς της τάξης πίσω από το θύμα. «Η κοπέλα έκανε τρεις απόπειρες αυτοκτονίας σε διάστημα 22 ημερών».
       Η δεύτερη περίπτωση αφορούσε μία 13χρονη μαθήτρια, η ερωτική συνεύρεση της οποίας με τον 14χρονο φίλο της, 'ανέβηκε' στο Ίντερνετ. «Το συγκεκριμένο κορίτσι έχει αλλάξει δύο σχολεία, την κυνηγάει το βίντεο και η μάνα της λέει ότι πρέπει να αλλάξει ονοματεπώνυμο και τόπο διαμονής της κόρης της προκειμένου να την σώσει».

    «Το έγκλημα έχει ξεφύγει κι έχει πάει στο διαδίκτυο. Το πληκτρολόγιο και το ποντίκι έχουν γίνει όπλα» σχολίασε. Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος έχει ασχοληθεί με 821 υποθέσεις διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας στην Ελλάδα, με τους κατηγορούμενους να είναι από 15 έως 72 χρόνων. «Το έγκλημα μεταλλάσσεται συνεχώς και από την κλασσική του μορφή περνάει πλέον στο ηλεκτρονικό έγκλημα» , κρούοντας τον κώδωνα κινδύνου σε γονείς και εφήβους. Η Ελληνική Αστυνομία και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βάζει «κόφτη» στο έγκλημα όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.


    Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι στο νοσοκομείο 'Παίδων' των Αθηνών, όπου λειτουργεί μονάδα απεξάρτησης από τον λεγόμενο 'ιντερνετισμό', μπαινοβγαίνουν ενενήντα παιδιά λόγω εθισμού.

    Μπορεί οι χρήστες του διαδικτύου στην Ελλάδα να υστερούν έναντι των Ευρωπαίων, καθώς ο διαδικτυακός αλφαβητισμός μόλις υπερβαίνει το 20%, όμως οι έλληνες χρήστες έχουν σπάσει ρεκόρ στην Ευρώπη σε λογαριασμούς facebook. Όπως είπε στην ομιλία του ο κ. Σφακιανάκης, στην Ελλάδα έχουμε ξεπεράσει τους 5 εκατομμύρια λογαριασμούς στο συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα οι χρήστες του βρίσκονται συνδεδεμένοι για δυόμισι ώρες κατά μέσο όρο την ημέρα. Οι χρήστες του twitter έχουν φτάσει τους 680.000


    Στην Ελλάδα το 53,6% των νοικοκυριών έχει πρόσβαση στο ίντερνετ σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία. Αναφέρθηκε εκτενώς πάντως σε περιπτώσεις ηλεκτρονικής απάτης που απασχολούν τις ελληνικές αλλά και τις διεθνείς διωκτικές αρχές. «Ψαρεύουν προσωπικά δεδομένα, αριθμούς πιστωτικών καρτών και υποκλέπτουν τα στοιχεία», είπε αναφερόμενος στο fishing. «Καταγράφουν και τις ηλεκτρονικές αναπνοές μας», συμπλήρωσε.



    Την εκδήλωση μας τίμησαν με την παρουσία τους ο  Γενικός Αστυνομικός Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος Αντιστράτηγος κ. ΤΣΑΚΝΑΚΗΣ, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης Υποστράτηγος κ. ΚΟΥΚΙΟΣ, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κεντρικης Μακεδονίας Υποστράτηγος κ. ΧΟΝΔΡΟΣ, ο Υποστράτηγος κ. ΠΑΥΛΙΔΗΣ της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο  Διευθυντής Τροχαίας Θεσσαλονίκης Αστυν. Διευθυντής κ. ΤΥΡΙΑΚΙΔΗΣ, ο Διευθυντης της Διευθυνσης Αλλοδαπων Θεσσαλονικης κ. ΠΑΝΤΕΛΑΚΟΣ, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΑΣ, ο Πρόεδρος της Ε.Υ.Α.Ν.Θ. κ. ΠΑΔΙΩΤΗΣ Δημήτριος μαζί με τα μέλη κ. ΜΑΖΝΕΪΚΟ, κ. ΚΛΕΑΝΗ, κ. ΦΡΑΤΖΕΣΚΑΚΗ καθώς και πλήθος συναδέλφων. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν και οι εκπρόσωποι της Ένωσης Κεντρικής Μακεδονίας του Λιμενικού Σώματος κ. ΚΟΥΤΣΙΑΝΗΣ Θεόδωρος και ΤΣΙΑΠΛΙΑΣ Βασίλειος.

    Επίσης ευχαριστούμε για την παρουσία τους, τον κ. ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ (Νέα Δημοκρατία), τον κ. ΠΑΥΛΙΔΗ (ΣΥΡΙΖΑ), τους κ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ και ΜΑΚΡΙΔΗ (ΠΑΣΟΚ), τον κ. ΤΟΣΟΥΝΙΔΗΣ (Ανεξάρτητοι Έλληνες) και τους εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης κ. ΤΣΑΡΑΜΠΟΥΛΙΔΗ και κ. ΛΑΖΑΡΙΔΗ.

    Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου μας για την άμεση ανταπόκριση του Ταξιάρχου κ. ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ στο κάλεσμα μας για την πραγματοποίηση της εν λόγω ημερίδας, αλλά και για τις πολύτιμες γνώσεις που μας πρόσφερε.





    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Ημερίδα για την Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο με κεντρικό ομιλητή τον Ταξίαρχο κ. ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ Εμμανουήλ Rating: 5 Reviewed By: ilias karamanis
    Scroll στην αρχή